Cool Pink Pointer Glitter HANISAH BINTI JUSOH@YUSUF
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 5 December 2011

SEJARAH HARI RAYA

Sembahyang sunat hari raya disyariaatkan selepas hijrah. Dalam hal ini, Anas bin Malik berkata; Rasulullah SAW datang ke Madinah, ketika itu penduduk Madinah mempunyai dua hari besar yang sentiasa mereka rayakan.

Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, mereka segera menjawab dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan diwarisi turun-temurun.

Lantaran itu, Rasulullah SAW bersabda : “ Sesungguhnya Allah SWT menggantikan dua hari raya itu dengan yang lebih baik bagi kamu, iaitu Aidilfitri dan Aidiladha.” ( Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud, Nassa’ei dan Al-Baihaqi )

Konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa ia adalah perayaan keagamaan. Ini bermakna jika disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu adalah satu ibadat. Syawal hendaklah disambut denga penuh kesyukuran oleh umat Islam kerana berjaya menunaikan ibadat puasa sebelum Ramadhan.

Mutiara Hadis
“ Sesiapa menghulurkan kepadamu suatu kebaktian, maka balaslah dia, jika kamu tiada apa-apa balasan, maka hendaklah kamu doakan kepadanya “
 (RIwayat Al-Tabrani )
  

0 comments: